Egészséges a „mérsékelt alkoholfogyasztás”, napi 1 dl vörösbor?
Bizonyos kutatások elismernek pozitív tulajdonságokat, viszont tisztában kell lennie mindenkinek azzal, hogy ezeket jóval felülírja az alkoholfogyasztás számos negatív hatása:
az alkohol lebontása során rákkeltő acetaldehid keletkezik,
ez hosszú távon egyrészt okozhat zsírmájat, májkárosodást,
másrészt savasít,
bélrendszeri gyulladást és diszbiózist, vagyis a bélflóra egyensúlyának felborulását is okozza;
jelentősen csökkenti a tápanyagfelszívódást pl. folát;
rontja az ösztrobolom munkáját és mindezek miatt jelentősen hozzájárul az ösztrogéndominanciához;
emeli a vércukorszintet;
hozzájárul a hisztaminintoleranciához (blokkolja a DAO enzimet, illetve csökken a májban a HNMT aktivitása);
növeli a kortizolszintet, rontja az alvásminőséget hosszú távon és öregít.
Vashiányra bor, magnéziumhiányra sör – sajnos lehet ilyen „okosságokat” hallani –, a legrosszabb tanács és választás, egyben önámítás.
Másnaposság esetén mindenképp ajánlott a normálnál több C-vitaminbevitel, esetleg toxinmegkötő bevétele pl. aktív szén, természetes hízósejtszabályozók pl. gyömbérfogyasztás, hosszú távú italozás során viszont a szervezetnek fokozott támogatásra van szüksége (máj-epe támogatás, gyomor-bél regenerálás, tápanyagtöltés/pótlás, stb.).
Összességében elmondható, hogy az alkoholfogyasztás nem egészséges. Ezzel jó, ha mindenki tisztában van, és ennek tudatában mérlegeli, hogy mikor mond igent a fogyasztásra.
További segítség az eligazodáshoz itt érhető el.
Csonka Júlia funkcionális táplálkozási szakreferens
Hivatkozások:
Comentarios