top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az egészséges fogyás titkai 1. Alvás

Updated: Dec 12, 2020

Ha felborult a cirkadián ritmusod, sokáig fent vagy éjjel, képernyőt nézel és még esetleg eszel is későn, majd ezután sikerül nagy nehezen elaludnod, az alvásod gyakorlatilag csak egy felszínes alvás lesz, delta agyhullámok megjelenése, azaz mélyalvás nélkül.


Hogyan járul ez hozzá a súlygyarapodáshoz és akadályozza a fogyást?



  • Van egy gherlin nevű „éhség hormon”, ami az éhségérzetért, étvágyért felel. Ha nem megfelelő az alvásod minősége, mennyisége, a gherlin szintje növekszik a szervezetben. Ennek következménye lehet az egésznapos ehetnék.

  • A leptin hormon felel a teltségérzetért, jelzi a szervezetnek, hogy van elég energia (zsír) tartalékod. Szintje azonban az alváshiány hatására csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy nem érzed, hogy jóllaktál volna.

  • Kialvatlanul, emelkedett gherlin és csökkent leptin szinttel mit kívánsz? Cukrot. Egyszerű szénhidrátot. Egy adag után pedig kell újabb. Hosszú távon így leptinrezisztencia is kialakulhat, ami az elhízott emberek esetében gyakori.

  • Emelkedik a kortizol, ezzel együtt az vércukorszint, csökken az inzulinérzékenység, csökken az izomtömeg, a pajzsmirigynek pedig jelez, hogy lassítson a működésén. A szénhidrátokból bekerülő cukor kering a vérben, halmozódhat a zsír.


Azt lehet mondani, hogy megfelelő alvás híján rögtön bestresszel a szervezet, ha pedig ez hosszú távon áll fenn, képes az egész rendszer összeomlani. Súlyos kalóriamegvonás, csipegetés, éheztetés ilyen állapoton ronthat is.


Az egészséges fogyás érdekében az első lépés tehát a szükséges alvás biztosítása. Hogyan?


  • Megfelelő táplálkozással, különösen megfelelő zsírokkal. Ha ezek nincsenek jelen, a mellékvese nem tud jól működni és könnyen borít mindent.

  • Feltöltött vitamin és ásványi anyag készlettel. Nélkülük, egészen pontosan magnézium és kálium nélkül igen nehéz jól aludni és kipihenten ébredni.

  • Adaptogén gyógynövényekkel. Olyan „intelligens” gyógynövények, amelyek bizonyítottan segítenek alkalmazkodni a stresszhatásokhoz és támogatják a mellékvese működését. Bővebben fogok még írni róluk külön.

  • Ahogy már említettem korábban, a melatonin (alváshormon) termelődése érdekében lehetőleg használjunk az elektromos eszközeinken képernyő melegítő alkalmazást, meleg izzókat, nap, tűz (gyertya), sólámpa fényei este jól jönnek még. Időben tegyük le, kapcsoljuk ki a vibráló, elektromos hullámokat küldő eszközöket, ha lehet.

  • Végül, de nem utolsó sorban, megoldást találni a stresszhelyzetekre, kerülni őket, vagy lehetőséget biztosítani a levezetésükhöz, kipihenésükhöz. Ehhez azonban az előbbi feltételek szükségesek. Önmagában például a meditáció nem fog megoldani egy alváshiányos kimerült mellékvese okozta pajzsmirigyalulműködést inzulinrezisztenciával és ennek következményeit.


Gondoltad volna, hogy az alvás a fogyáshoz is ennyire fontos?


A sorozat innen folytatódik.


bottom of page