top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az egészséges fogyás titkai 2. Bélflóra diverzitás

Updated: Dec 12, 2020

Többféle kísérletet végeztek egereken és embereken is, hogy kiderüljön, milyen összefüggés van a bélflóra állapota és adott ember testtömege között.




Az egyik állatkísérlet eredménye azt mutatta, hogy steril, bélflórával nem rendelkező egerek bár többet ettek, mégis majdnem 50%-kal kevesebb testzsír halmozódott fel rajtuk, mint a bélflórával rendelkező társaikon. Majd amikor megkapták a többi egér bélbaktériumait, akkor kevesebb evés mellett +60%-nyi testzsír rakódott rájuk két hét alatt! Ezenfelül megfigyelték, hogy ha elhízott egér bélflóráját ültették be, akkor dupla akkora volt a súlygyarapodás, mint egyébként.


Egy másik kísérletben ikerpárok(ember) bélflóráját ültették be egerekbe. Az egyik iker elhízott volt, a másik sovány. És mi történt? Az az egér, amelyik a túlsúlyos iker mikroflóráját kapta, rövid időn belül nagyon meghízott, míg társa, aki a sovány ikerét, nem változott ilyen irányba.


Ezek után a vizsgálatok után tértek át az emberi széklet transzplantációs kísérletekre. A cél az volt, hogy kiderüljön, hatékony mód-e túlsúlyos emberek lefogyasztásához is a székletátültetés. Egyelőre itt ellentmondásosak az eredmények, a kutatók azt látják, hogy több tényező befolyásolhatja a fogyás sikerét.


Ami biztosan elmondható, az az, hogy a sok zsírral rendelkező emberek vastagbelében fel vannak szaporodva a raktározásért felelős baktériumtörzsek és alacsony a bélflóradiverzitás, azaz sokszínűség. (Nem árt ennél a pontnál kiemelni, hogy az újszülöttek az anyjuk bélflórájával kezdik meg az életüket!).


Jó & rossz hír egyben, hogy az elfogyasztott ételeinkkel szavazunk arról, hogy a bélflóránk sokszínűségét - ezzel együtt a kívánt testsúly elérését - támogatjuk vagy akadályozzuk.

Mégpedig így:


  • A hízásért felelős és a patogén baktériumokat elpusztíthatjuk többféle módon, vagy etethetjük őket. Szénhidrátot kívánnak minden mennyiségben.

  • Az antibiotikumok, a vegyszerek kívülről-belülről (klóros, fluoridos víztől kezdve a tisztítószereken át az ételadalékokig), fogamzásgátlók, a stressz pusztítják a jó bélbaktériumokat.

  • A rövid- és közepesláncú zsírsavak, B-vitaminok, klorofill és K-vitamint tartalmazó zöldleveselek, fermentált zöldségek, kollagén, glicin, bizonyos pre- és probiotikus készítmények (nem mindegy, hogy milyen!), fulvosavak, polifenolok támogatják a jó bélflórát és ezáltal a fogyást.


Tudtad, hogy a bélflóra egészsége ilyen fontos pillér a fogyáshoz is?



Hivatkozások:

bottom of page