;
top of page
Search

🍞 MiĂłta is lehet nekĂŒnk bĂșzĂĄnk Ă©s kenyerĂŒnk? 🍞

  • Writer: Csonka JĂșlia
    Csonka JĂșlia
  • Aug 18, 2020
  • 2 min read

Updated: Aug 17, 2021


ree

Ez a tĂ©rkĂ©p a KĂĄrpĂĄt-medencĂ©t ĂĄbrĂĄzolja a folyĂłszabĂĄlyozĂĄs elƑtt a 18. szĂĄzadban.

Elég jól låtható, hogy vízben ållt az orszåg ekkor. Mégis hogy lehetett volna itt gabonåt termelni? Leginkåbb sehogy.

A gabonatermesztés a folyószabålyozås utån indult be.


Kb. kĂ©thete beszĂ©lgettem egy törtĂ©nĂ©sszel, aki az Ășjkori tĂĄplĂĄlkozĂĄsunkat kutatja, ebbƑl fog doktorĂĄlni Ă©s Ƒ is megerƑsĂ­tette, hogy valĂłban, a kenyĂ©r nemrĂ©g Ăłta szerepel csak az Ă©trendĂŒnkben. Hal, hĂșs Ă©s nĂ©mileg gumĂłfogyasztĂłk voltunk mĂ©g pĂĄrszĂĄz Ă©ve.


Hogyan reagĂĄlunk ma a glutĂ©nra Ă©s arra az elkĂ©pesztƑ mennyisĂ©gƱ pĂ©kĂĄru -Ă©s tĂ©sztafogyasztĂĄsra, ami megfigyelhetƑ? ElĂ©g sokan rosszul
 A nĂ©pbetegsĂ©gek egyik oka.


És mĂ©gis akkor miĂ©rt nem okozott 100 Ă©vvel ezelƑtt a kenyĂ©r gondot, amikor a földeken dolgozĂłk fƑ eledele volt szalonnĂĄval?


AzĂ©rt, mert a bĂșza, amibƑl Ƒk sĂŒtöttĂ©k a kenyerĂ©t, mĂĄsfajta genomot, jĂłval kevesebb glutĂ©nt, növĂ©nyvĂ©dƑszert pedig egyĂĄltalĂĄn nem tartalmazott. Abban a bĂșzĂĄban nagyon csekĂ©ly volt az alfa-gliadin fehĂ©rje mennyisĂ©ge, ellentĂ©tben a mai nemesĂ­tett bĂșzafĂ©lĂ©kkel. (Szendi GĂĄbornak van errƑl rengeteg Ă©rtĂ©kes kutatĂĄsa, Ă­rĂĄsa.) És mivel hosszĂș fermentĂĄciĂłs folyamattal kovĂĄszoltak, Ă­gy mĂ©g kisebbre csökkent az antitĂĄpanyag-hatĂĄs. Energia Ă©s vĂ©rcukor tekintetĂ©ben pedig jĂł, ha napi hĂĄromszor ettek, miközben egĂ©sz nap fizikai munkĂĄt vĂ©geztek, kaszĂĄltak napi 10 tĂ­z ĂłrĂĄt, stb.


Mit kell tudni a mai bĂșzafĂ©lĂ©krƑl?


Aki a rajongĂłjuk, annak azt, hogy opioid peptideket tartalmaz a bĂșza, ami fĂŒggƑsĂ©get okoz, ha a bĂ©lfalon keresztĂŒl eljut az agyba. . .

A bĂșzafĂ©lĂ©kben levƑ glutĂ©nrĂłl pedig azt, hogy ez egy komplex fehĂ©rje, gluteninbƑl Ă©s prolaminbĂłl ĂĄll. A prolamin gabonĂĄnkĂ©nt eltĂ©rƑ, a bĂșzĂĄban pl. gliadin van a prolaminon belĂŒl. Ezek nehezen emĂ©szthetƑek, mert ellenĂĄllnak az emĂ©sztƑenzimeknek Ă©s emĂ©sztetlenĂŒl juthatnak a vĂ©konybĂ©lbe. Ha ez megtörtĂ©nik, gyulladĂĄs jön lĂ©tre. A bĂ©lfal kĂĄrosodik, a tĂĄpanyagok nem tudnak jĂłl felszĂ­vĂłdni, a feldolgozĂĄsĂ©rt folytatott kĂŒzdelem pedig aktivizĂĄlja az immunrendszert. Ilyen mĂłdon beindul az ellenanyagtermelĂ©s, hogy közömbösĂ­tse Ă©s megakadĂĄlyozza a toxinok felhalmozĂłdĂĄsĂĄt.

Ha pedig a bĂ©lfal ĂĄteresztƑvĂ© vĂĄlik, amiben a fruktĂĄn nevƱ rostnak is szerepe van (szintĂ©n nehezen emĂ©szthetƑ Ă©s könnyen fermentĂĄlĂłdik, azaz erjed a belekben), ĂĄtereszti a toxinokat. Az immunrendszer pedig kĂŒzd
 Így lehet eljutni a glutĂ©nnal autoimmunitĂĄsig. Kialakult autoimmun betegsĂ©g esetĂ©n ezĂ©rt a glutĂ©n tiltĂłlistĂĄs.


Ha magĂĄt a fehĂ©rjĂ©t is ĂĄtereszti a bĂ©l, akkor mutathatĂł ki igazĂĄn vĂ©rbƑl a glutĂ©nĂ©rzĂ©kenysĂ©g, Ă©s szĂŒlethet cöliĂĄkia diagnĂłzis. TehĂĄt az Ă©rzĂ©kenysĂ©gnek vannak fokozatai, Ă©s sokszor vĂ©rbƑl nem mutathatĂł ki, pedig fennĂĄll.


A glutĂ©n fogyasztĂĄsĂĄhoz köthetƑ fƑ tĂŒnetek:

  • emĂ©sztĂ©si problĂ©mĂĄk szĂ©les spektruma,

  • ekcĂ©ma, rozacea, gyulladt bƑr, bƑrviszketĂ©s,

  • allergiĂĄk, asztma,

  • krĂłnikus fĂĄradtsĂĄg,

  • vashiĂĄnyos vĂ©rszegĂ©nysĂ©g,

  • sĂșlyos hiĂĄnyĂĄllapotok,

  • autoimmunitĂĄs,

  • pajzsmirigyproblĂ©mĂĄk, Hashimoto,

  • krĂłnikus fejfĂĄjĂĄs, migrĂ©n,

  • depressziĂł, agyi köd, idegrendszeri problĂ©mĂĄk,

  • figyelemzavar (ADHD), autizmus, skizofrĂ©nia . . .


A magyarok többsĂ©ge egyenlƑsĂ©gjelet tesz a glutĂ©n Ă©s a kenyĂ©r közĂ©, a glutĂ©nmentessĂ©g Ă©s a glutĂ©nmentes helyettesĂ­tƑ „tĂĄplĂĄlĂ©kok” közĂ©, illetve a kenyĂ©rmentessĂ©g Ă©s az Ă©hezĂ©s fogalma közĂ©. Egyik sem egyenlƑ a mĂĄsikkal.

KonzultĂĄciĂł keretein belĂŒl mindezt tisztĂĄzzuk Ă©s segĂ­tek, hogy a lehetƑ legjobban tudd tĂĄplĂĄlni a szervezeted!


Kép forråsa: Google

 
 
bottom of page