top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Óvatosan a fitoösztrogénekkel!

Lenmag, szója, kendermag, napraforgómag, szezámmag, lencse, bab, édesgyökér, cickafark, körömvirág, zsálya, ánizs, zab, árpa, komló, sör, bor, kávé... csak hogy a legnépszerűbbeket említsem.



Az ezekben a növényi eredetű ételekben, italokban megtalálható fitoösztrogének olyan vegyületek, amelyek képesek a szervezetben az ösztrogén receptoraihoz kapcsolódni. Ilyen módon vagy ösztrogénszerű vagy ösztrogénellenes hatást váltanak ki.


Amiben egyetértés van a különböző kutatásokat tekintve az az, hogy a fitoösztrogének gyengédebbek a saját szervezetünk által termelt ösztrogéneknél és a szintetikus xenoösztrogéneknél (fogamzásgátlók, mesterséges kemikáliák).


Abban viszont nincs egyetértés, hogy milyen hatást váltanak ki pontosan:


  • Ösztrogénszerű hatásuk miatt nőknél alacsony ösztrogénszint esetén kifejezett támogatói lehetnek a menstruációs ciklusnak pl. amenorrhea-nál (menstruáció elmaradás) vagy a perimenopauzás időszaktól kezdve enyhíthetnek a kellemetlen tüneteken.

  • Ösztrogéndominanciás állapotban épp ellenkezőleg is hathatnak. Kis mennyiségben támogathatják az ösztrogén lebontását és képesek blokkolni az ösztrogénreceptokat.

  • Ennek azonban az ellentéte is igaz: akár pár nap teázgatás, lenmagkúra vagy szójafogyasztás is jelentős problémákat okozhat nőknél már a következő menstruációs ciklus előtt (fokozott PMS tünetekkel, görcsökkel, erős és hosszú vérzéssel, mellfeszülés- és növekedéssel, hízással.)

Tapasztalataim alapján senkinek nem ajánlom, hogy csak úgy fitoösztrogénkúrába kezdjen. Amit pedig kifejezetten veszélyesnek tartok az a különböző néven kapható női teakeverékek felelőtlen reklámozása és ajánlgatása.


Nem egy laborleleten láttam és a személyes élményem is az, hogy az egekig meg tudják dobni az ösztrogénszintet ezek a növények, a tünetek pedig megjelennek és erősödnek.


A vegán étrendet is meg kell említsem, hiszen fitoösztrogénekben rendkívül gazdag étrend, ami még cink és omega-3 hiánnyal párosulva valódi forrásai lehetnek a PMS tüneteknek és menstruációs fájdalmaknak.


Mikor érdemes a fitoösztrogéneket kúraszerűen alkalmazni?


Férfiaknak nem ajánlanám, nőknél pedig indokolt esetben, hormonpanel vizsgálata után, valamint menopauza környékén a tüneteket figyelembe véve.


Ehhez ajánlom szeretettel a női ciklustámogató komplex táplálkozási programot vagy konzultációt laborelemzéssel, állapotfelméréssel együtt.

bottom of page