top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az egészséges fogyás titkai 3. Hormonharmónia

Updated: Dec 12, 2020




Mely fő hormonális problémák akadályozhatják a fogyást?

  • Mellékvese csökkent vagy túlműködése

  • Pajzsmirigy-alulműködés

  • Inzulinrezisztencia

  • Ösztrogéndominancia (akár férfiaknál is)

Rossz hír: gyakran ezek együtt járnak. Jó hír: oda-vissza hatnak egymásra, ezért ha az egyik státusz javul, jó eséllyel a többi is fog.


Hogyan állhat ezek mögött a hormonális problémák mögött a táplálkozás?


Nagyon sokan nem tudják/gondolják, hogy a hormontermelők konkrét tápanyagokat igényelnek, és ha ezeket nem kapják meg, idővel nem tudják jól ellátni a feladataikat. Emellett ha rendszeresen több, a működésüket hátráltató étel kerül elfogyasztásra, mindez össze-vissza, vagy túlzottan, súlyosbítja az eltolódást. Minél hosszabb ideje megy ez így, annál több energia, idő és a célzott tápanyagpótlás vagy gyógyszerek miatt pénz is a hormonális egyensúly helyreállításába és a fogyás elősegítésébe fektetendő munka.


Fogyni lehetséges olyan módon is, hogy kevesebbet eszünk, de ha nem csak arról van szó, hogy feljött hirtelen pár kiló, akkor nem biztos, hogy önmagában ez a leghatékonyabb vagy egészségesebb módja. Például egy pajzsmirigy-alulműködés és/vagy ösztrogéndominancia mellett kisebb siker után a kalóriamegvonás lehet teljes kapufa, mert egyszerűen nem engedik el a hormonok a testzsírt bárhogy is koplal és edz az illető.


Sokkal több múlik azon, konkrétan MIT, HÁNYSZOR, egy napon belül HÁNY ÓRÁBAN eszünk, és megkapja-e a szervezet az olajozott működéséhez szükséges TÁPANYAGOKAT.


  • Ami leginkább hátráltatja a hormonharmóniát az a nagymértékű koffein, a hidrogénezett, omega-6-ban gazdag növényi olajok, egyszerű, feldolgozott szénhidrátforrások, bizonyos fitoösztrogén-tartalmú ételek fogyasztása és a szintetikus kozmetikumokból felszívódó xenoösztrogének.

  • Támogat a megfelelő alvás, a jó bélflóra, a gyulladáscsökkentő, jó minőségű telített és egyszeresen telítetlen zsírsavak, fehérjék, bizonyos fel nem dolgozott keményítő források, antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, mikrotápanyagok és ezeknek pótlása állapottól függően.

Kulcs a hormonok harmóniájához és a fogyáshoz is az egyszerűség, természetesség, magas tápanyagtartalom, időzítés.

Ha szeretnél ehhez segítséget, szeretettel várlak funkcionális táplálkozási tanácsadásra, ahol a laborleleteid kiértékelése és az állapotod felmérése után célzottan segítek, hogy jobban (l)egyél.




bottom of page