top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az egészséges fogyás titkai 5. Testedzés

Updated: Dec 12, 2020



„Az igazi edzés ott kezdődik, amikor abba akarod hagyni. Ami megy és kényelmes az semmit nem ér. Ki kell lépni a komfortzónádból. Új dolgokat kell tanulni, azt kell erőltetni, ami nem megy. Nekem is szokták mondani a vendégeim, hogy "ezt nem tudom megcsinálni". A válasz: majd belejössz. Aztán ott hagyom és szenvedjen. Ha legalább a felét megcsinálta, akkor talán megkegyelmezek, de sokkal jobban jár ezzel, mint egy könnyebb alternatívával. Az élet is ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér.”


Hm… idéztem egy személyi edzőtől.


Értem a hozzáállását, és úgy gondolom, bizonyos mértékig ez az attitűd pozitív ebben a világban, ahol sokan elengedik a kontrollt a saját testük, egészségük, életük felett. Igaz az is, hogy az egészséges fogyáshoz is nagyon fontos a rendszeres testedzés, és az is, hogy önmagunk meghaladásával, határaink feszegetésével, kitolásával érhetünk el jobb eredményeket.

Viszont míg egy kismértékű stressz jótékonyan hat a szervezetre, a nagymértékű és állandósult nem. Tehát edzés tekintetében is fontos a fokozatosság elve és egészségi állapot figyelembe vétele, különösen akkor, ha valaki hosszú ideje vagy akár sosem végzett rendszeresen fizikailag megerőltető tevékenységet.


Amit ezért úgy gondolom, érdemes szem előtt tartani az egészséges fogyáshoz szükséges edzést illetően:


  • Ha nem megy a fizikai gyakorlat könnyen és hirtelen, akkor fokozatosság elve

  • Ha kialvatlan vagy és ezt érzed a közérzeteden, ne tegyél erre a stresszre még egy lapáttal, különösen ne hosszú futással, mert a kortizol szinted az egekben lesz, aminek hosszú távon izomtömeg-csökkenés, fogyásképtelenség, mellékvese-kimerülés lehet az eredménye.

  • Mindenképp fontos ellenálló edzést végezni (saját testsúlyos, trx/súlyzós), ami a zsigeri zsírt csökkenti és javítja az inzulinérzékenységet.4

  • Aerob és anaerob mozgást célszerű a hatékonyság és boldogsághormonok érdekében váltogatni, kombinálni.

  • Reggeli edzésnél hatékonyabb a zsírégetés, ha éhgyomorra edzel, de ezt csak stabil vércukorszinttel tudod végezni.

  • Tudd, hogy egyáltalán nem kötelező magában sem szénhidrátot, sem fehérjeszeletet enni edzés után!

  • Nem kell, hogy az edzés a konditermi gépeket jelentse.

  • Nőknél az edzés intenzitása utáni vágy a menstruációs ciklus szakaszaival változhat, nem kell mindennap ugyanazt ugyanolyan erővel csinálni.

  • Fogyni lehet edzés nélkül is, de a szövetek, az anyagcsere, a vércukorháztartás, a szív-és érrendszer, az immunrendszer, az idegrendszer, egész lényünk érdekében nem célszerű hanyagolni.


Összességében, tudatosítsd kérlek, hogy az edzéssel azt ünnepled, hogy mozgóképes vagy! Ne teherként gondolj rá, hogy ezt kell csinálnod azért, mert ettél, hanem annak ünnepléseként, hogy élsz minden sejteddel együtt és szabadon mozoghatsz. Ha ezzel az érzéssel végzed, még hatékonyabb lesz.


Komplex funkcionális táplálkozási tanácsadásért, ha úgy érzed, lehetnél jobb formában, jelentkezz itt.

bottom of page