top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az egészséges fogyás titkai – Összefoglaló

Updated: Dec 12, 2020





Minden mindennel összefügg, oda-vissza hatnak egymásra, ezért nehéz priorizálni és sorrendet felállítani. Sokkal jobb ezt egy hálóként látni magunk előtt, aminek ezek a fő pontjai és kommunikálnak egymással. Ha pedig egészségügyi problémából adódó meg/elhízás áll fenn, mindenképp ezek alapján a szempontok alapján támogatni a fogyást, átfogóan, hiszen a szervezet folyamatainak a helyreállítására van szükség. Ezt nem lehet napi 1000 kalóriás étrenddel, teakúrákkál, „fogyasztó kapszulákkal”, 90 napos diétával megoldani.


Két dologról nem írtam külön

  • az egyik – amit már említettem -, hogy mit és mennyit kell enni, mert úgy gondolom nem húzható, sőt, hiba ráhúzni mindenkire egy sablont,

  • a másik pedig az egészséges viszony a táplálkozással. Itt az ételekhez fűződő érzelmi viszonyra gondolok, mit gondolunk a különböző ételekről, milyen funkcióját látjuk az evésnek, fennáll-e bármilyen függés és evészavar, ami valójában pótcselekvés valamilyen érzelmi hiány miatt.

A témában pedig ajánlom mindenkinek Dr. Lukács Liza könyveit: Az éhes lélek gyógyítása - Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák, Lenyelt vágyak, és a legújabb könyvét, ami nem közvetlenül, de közvetve kapcsolódik ehhez a kérdéskörhöz: Hogyan szeretsz? - Kötődési sebeink gyógyítása.


Remélem, ez a bejegyzés sorozat segített abban, hogy a fogyásra egy belülről kifelé történő folyamatként tekintsetek, és ne fordítva, ahogy azt a villámmegoldások hirdetői hirdetik. Fő a barátság a szervezetünkkel, annak tisztelete, hogy belül minden értünk dolgozik. Az ő munkájukat kell támogatni az egészséges fogyáshoz is.


Funkcionális táplálkozási tanácsadásra várlak szeretettel, ha a szervezeted hatékony támogatásával szeretnél fogyni!

bottom of page